Potrivit unei persoane apropiate situației, divizia de consultanță a Blackstone a fost angajată de grupul format de creditori care dețin circa 50% din obligațiunile internaționale ale Ucrainei, având capacitatea de a permite sau nu restructurarea.
Grupul este condus de compania Franklin Templeton, care este cel mai mare creditor al Ucrainei, fiind deținătorul unor obligațiuni de circa 7 miliarde de dolari, majoritatea cumpărate înainte de izbucnirea violențelor din estul țării, potrivit unei alte surse.
Blackstone a reprezentat creditorii Greciei în 2012 și va întâlni din nou Lazard, banca de investiții care a acordat consultanță autorităților de la Atena și care acum acționează în numele guvernului Ucrainean.
Restructurarea face parte din noul plan de susținere a Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, condus de Fondul Monetar Internațional.
Ministrul ucrainean de Finanțe, Natalie Jaresko, a organizat în această săptămână o conferință cu creditorii la care a spus că autoritățile ucrainene doresc reducerea obligațiilor financiare ale Ucrainei cu 15 miliarde de dolari. Restructurarea ar putea include reducerea dobânzilor, prelungirea scadențelor, precum și scăderea nivelului cupoanelor pentru obligațiunile guvernamentale.
Negocierile ar putea fi dificile. O persoană apropiată situației a spus că grupul format de creditori nu vrea să accepte reducerea directă a datoriilor Ucrainei și consideră că ținta restructurării este prea mare.
Rusia ar putea fi o altă problemă. Ucraina datorează Rusiei 3 miliarde de dolari, în urma unei emisiuni de obligațiuni efectuată în cadrul unui acord de sprijin convenit cu guvernul rus anul trecut. Rusia a indicat deja că nu dorește restructurarea acestei datorii.
Jaresko a îndemnat Rusia să participe la discuțiile pentru renegocierea datoriilor, dar Moscova poate refuza restructurarea.
Vineri, Ucraina a primit 5 miliarde de dolari de la Fondul Internațional Monetar, reprezentând prima tranșă dintr-un împrumut de 17,5 miliarde de dolari aprobat miercuri. Acordul, cu o durată de patru ani, va ajuta statul să evite intrarea în incapacitate de plată, în contextul în care economia ucrainiană este grav afectată de conflictele armate cu rebelii pro-ruși.
Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui să includă sprijin din partea Statelor Unite și al Uniunii Europene și economii de 15 miliarde de dolari din restructurarea datoriilor.
Economia Ucrainei va scădea în acest an cu 5,5%, după o contracție de 6,9% anul trecut, potrivit estimărilor oficiale.